Despre abilitatea de a face distinctii

Posted: December 18, 2013 in Articole

Va propun sa priviti acest mesaj din alta perspectiva, spre a va antrena sa sesizati lucruri la care inainte poate nu erati atenti si astfel sa primiti cu discernamant cuvintele de oriunde ar veni ele.

”De ce oamenii inteligenti esueaza si prostii reusesc in viata”- iata   intrebarea sau mai degraba „Generalizarea”.

Noam Chomsky in 1957, in Gramatica Transformationala, a spus ca exista 3 procese prin care oamenii creaza filtrele pe care le folosesc in a-si alcatui modelul „lumii”: Eliminarea, distorsiunea si generalizarea. Generalizarea  inseamna sa iei cateva exemple si sa creezi un principiu general. Generalizarea se refera la modul in care generam inconstient reguli, credinte si principii despre ceva care este adevarat, neadevarat, posibil si imposibil. Asa functioneaza procesul de invatare.

Citind intrebarea din titlu, subconstientul nostru s-a si agatat de o credinta de care aveam nevoie spre „a reusi” (prostii reusesc) sau ne alegem cu una „spre a nu reusi”, dupa caz, dupa credintele pe care le-am acumulat ceva mai de demult: „ce prost esti/sunt” sau „dragul mamii esti inteligent/ ce destept sunt”.

Dar oare chiar toti „ oamenii inteligenti esueaza”  si oare toti ”prostii reusesc in viata”?

  „Oamenii destepti” gandesc prea mult si tot ei „se plictisesc repede”

– Prostii actioneaza, desteptii analizeaza.

Nu stiu sa existe vreo legatura implicita sau exclusiva intre nivelul de inteligenta si verbele „a face” si „a analiza”.

Pur si simplu, unii oamenii „asteapta” ca altii sa preia initiativa sau asteapta pana cand situatia este potrivita pentru ca ei sa actioneze. Cred in sansa si in noroc. Ei pot fi insa buni analisti. Unele persoane sunt deranjate de ei pentru ca nu se pun in miscare si astepta initiativa altora.

Altii, sunt motivati in „a face”. Persoanele din aceasta categorie initiaza; tind sa se arunce in situatii fara sa se gandeasca sau sa analizeze. Sunt bune sa se apune de treaba si sa o termine. Nu asteapta ca altii sa aiba initiativa. Ei ii pot deranja pe altii insistand pe ceea ce vor ei sa faca; nu au rabdare in cazul intarzierilor birocratice, procedurilor interne…;

Suntem pur si simplu „Oameni” care „asteapta sau actioneaza”  si nu „oameni destepti/prosti” care „asteapta sau actioneaza”.

Pana la urma, in diferite situatii din viata noastra putem reactiona diferit. Fie ne repezim sa actionam fie „asteaptam ca cineva sa preia initiativa”- dupa caz.

Va recunoasteti?

Sa ne oprim si la sirul de posibilitati ce urmeaza:

 „Daca un om destept vrea sa ajunga din punctul A in punctul B, intai face o analiza a traseelor posibile si a situatiilor neprevazute… Oamenii destepti se intreaba “ce as mai putea face, ce idee ar mai fi buna, ce sa mai incerc?” in loc sa se intrebe “ce am facut si a functionat ca sa repet?”.  „In final se plictiseste si renunta la drum.”

„Daca un prost vrea sa mearga din punctul A in punctul B, o ia tot inainte pe aratura si vede el dupa-aia.” „Un prost are o idee odata la 20 ani …si se tine de ea inca 20 ani.”

Ma intreb ce sanse de indeplinire intocmai a acestor posibilitati sunt?

Ati intalnit oameni care sunt motivati de oportunitati si posibilitati de a face ceva in mod diferit? Pentru ei, intotdeauna e o cale mai buna de a face lucrurile. Sunt incantati de posibilitati si idei nelimitate. Le place sa creeze proceduri si sisteme, dar le e greu sa le urmeze. Nu pot rezista tentatiei de a le incalca sau de a le schimba. Incep un proiect nou dar nu se simt obligati sa il duca la bun sfarsit. Uneori le e greu sa se angajeze in ceva deoarece cred ca acest lucru le va reduce din optiuni.

Altii sunt interesati de „cum” se fac, nu de „ce” se fac lucrurile asa cum sunt. Acestia sunt generic numiti „Oamenilor cu profil Proceduri” si lor le place sa urmeze caile batute. Odata ce au o procedura o pot urma la nesfarsit.

Va indemn sa priviti din aceasta perspectiva modalitatea de a fi motivati in a actiona si sa va ganditi daca sunteti predominant motivati de „oportunitati” sau preferati „procedurile” sau, de ce nu, aveti momente in care spre a ajunge la scop le imbinati!

„Oamenilor destepti le e frica de judecata celorlalti” si tot ei „n-au tupeu”

Ma voi referi aici la cum reactioneaza o persoana la stres, la presiuni „normale”; si nu la dramele importante ale vietii, unde aproape toti am avea un raspuns emotional.

Cei care au raspunsuri emotionale la nivelurile „normale” de stres au emotiile lor si le pastreaza. Prin urmare le e greu sa faca fata pe termen lung situatiilor cu nivel ridicat de stres; pentru unii ei par sa reactioneze exagerat la situatii sau sa fie hipersensibili.

In aceasta situatie oamenii ar putea ramane ancorati in „frica de judecata celorlati” si sa nu isi doreasca „teste” tupeiste ce pot degenera in stes.

In alte cazuri au intai un raspuns emotional la stresul normal si apoi pot alege sa se intoarca sau nu intr-o stare lipsita de emotii, dupa cum doresc, intr-o situatie data. Deoarece au emotii, ii pot intelege pe ceilalti sau pot alege sa nu o faca.; pot combina partea personala a muncii si se pot distanta cand este nevoie. Daca pot face asta atunci vor depasi „frica de..”.

Iata un nou sir de posibilitati: „Oamenii destepti sunt prea corecti, prea modesti, prea timizi, prea cu bun simt, prea la locul lor – fara curaj, fara tupeu, fara initiativa, cautand mereu un loc caldut de munca la stat, acolo unde nu trebuie sa dovedesti nimic ci trebuie doar sa scrie pe hartie ca esti, ca stii, ca etc…” „ Sau se plafoneaza in tot felul de joburi low-level, fara stres, fara responsabilitate, pana la pensie. Si traiesc cu impresia ca merita mai mult, chiar si doar pentru faptul ca sunt destepti.”

Etichetele pe care le pune o persoana lucrurilor importante pentru ea la un moment dat intr-un context sunt criterii si functioneaza ca „butoane rosii” deoarece sunt legate de emotii si amintiri.

Prosti sau destepti, cu totii putem fi „modesti”, „timizi”..putem prefera job-uri „low-level”, „fara stres”…pana la pensie. Cat de corect este sa facem acest tip de generalizare, cum ca desteptii fac asa, iar prostii altfel?

Unul din secretele succesului in orice privinta este abilitatea de a face distinctii. Oamenii sunt diferiti si actioneaza conform tiparelor proprii in contexte diferite. Cunoasterea acestor tipare si a celorlalte care nu sunt prezentate aici, va ofera instrumente cu care sa puteti face distinctii esentiale in a decide cum va purtati cu oamenii si cum sa actionati indreptandu-va mai rapid catre scopurile voastre.

 Subconstientul nu are umor.  Cuvintele joaca un rol capital in Jocul Vietii.

 Alegeti sa stati intr-o stare plina de resurse, pentru ca fiecare din voi aveti tot ce va trebuie pentru a reusi.

Asadar, primiti cu discernamant cuvintele de oriunde, caci fiecare cuvant se graveaza in subconstient si se realizeaza in detaliu!

Gabriela Bondrea

LAB© Profile Trainer and Consultant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.