Vreau vs Realizez

Posted: January 1, 2014 in Articole

Scopurile si identificarea propriei strategii de succes

Cu optimism si cu reala incredere ca vom reusi, cei mai multi din noi, la inceput de an ne facem planuri pentru Noul An.

Cateodata, pare ca anul ce-a fost intr-o clipa a trecut si am facut doar putin progres sau deloc spre a ne realiza scopul atat de optimist setat anul trecut. Uneori constatam si ca lucrurile pe care de fapt le-am dorit nici macar nu au fost in lista cu scopuri!

Daca fixarea si indeplinirea unui scop, fie el chiar si SMART v-a dat vreodata batai de cap, sa stiti ca asta nu vi s-a intamplat doar voua!

Stiati ca cei mai multi oameni nu isi seteaza scopuri?

Motivul e unul foarte bun: cele mai multe procese de setare a scopurilor nu merg, nu se indeplinesc.

Asadar, care este problema pe care o au atatia oameni referitor la scopuri?

Nu este o problema in a nu avea cunostinte si abilitati. Daca doar ar dori sa stie cum sa faca ceva cu succes, cei mai multi oameni ar putea realiza ceea ce doresc. Dar, chiar si oamenii care “stiu cum” adesea esueaza in a isi indeplini scopurile.

Atunci, ce face diferenta dintre un scopurile pe care le fixam si cele pe care reusim sa le indeplinim?

De exemplu desi decidem ca: “ Vreau sa fiu incep un program de slabire.”, in realitate, zile si saptamani pot trece- poate chiar luni- si  sa nu fim nici macar aproape de atingerea telului. Desi am avut scopul in gand si am stiut ce important este, suntem inca departe de el.

Spre a intelege care este aceasta diferenta va trebui sa intelegem care ne sunt declansatorii motivationali si cum ne mentinem motivatia spre indeplinirea scopului.

Vom reusi in final sa identificam care ne este strategia proprie de success.

Sa luam lucrurile pe rand:

A.    Identificarea declansatorilor motivationali

1.Daca ne referim la “de ce” avem un Scop, sunt de obicei doua Motive tipice  pentru care oamenii isi seteaza scopuri:

  • spre a obtine un beneficiu. Aceasta este numita Motivatie “Spre” si
  • spre a preveni, rezolva sau repara ceva. Aceasta este numita Motivatie “Departe de” .

“Catre” sau “Departe de” nu este similar cu gandire pozitiva sau negativa. Acestea descriu directia de miscare care este legata de rezultatul dorit.

 Sa iti intelegi motivatia iti este de ajutor spre a intelege ce ai nevoie pentru a incepe si ce ai nevoie pentru a te mentine pana vei ajunge la scop.

Acesta este de fapt si problema de baza in realizarea scopului:  cum sa devii motivat si sa ramai motivat.

Cand ai doar Motivatia “Spre” dar nu si pe cea “departe de”, cateodata s-ar putea nici sa nu incepi sa lucrezi pentru scopul tau.

In scopurile pe termen lung, cum ar fi inceperea activitatii sportive sau pierderea in greutate, chiar daca multi oameni sunt motivati sa inceapa- si sunt realmente foarte motivati cand incep- ei au probleme in mentinerea motivatiei.

2.Daca ne referim la sursa Motivatiei, suntem Motivati pentru ca :

  • avem o “determinare” interioara – Motivatie Interioara (stim in sinea noastra), sau pentru ca
  • altcineva ne-a spus ca “e bine pentru noi”-Motivatie Exterioara

Nu este vorba despre o apreciere in termeni de  rau sau bine in cum suntem motivati,  ci despre descoperirea strategiei noastre de succes. Orice ne-ar motiva sa realizam ceva e trebuie folosit spre bine nostru. Ce merge, merge!

Daca recunosti ca faci ceva pentru sanatate pentru ca doctorul ti-a spus asta (Extern), atunci foloseste asta si cauta aprecierea si feed-back-ul  lui (extern).

Daca faci ceva pentru tine, pentru ca stii in sinea ta ca iti va aduce beneficii, atunci aceasta este motivatia ta de care iti vei reaminti in momentele critice.

B. Mentinerea motivatiei

1.Una din marile probleme in realizarea scopurilor este disciplina, pentru ca e nevoie de efort mental constant spre a ne mentine in drumul spre realizarea scopului. In majoritatea cazurilor, in competitia dintre Puterea vointei si Imaginatie, Imaginatia castiga impotriva Vointei.

(de exemplu: daca doriti sa slabiti/ va lasati de fumat , dar in mintea voastra vizualizati o prajitura de ciocolata/  tigara pe care altcineva o fumeaza.. .)

Putem fi motivati si ramane motivati folosind puterea imaginatiei si pastrand in minte doua imagini: vizualizam cum vrem sa fim (“spre”) ( sa fim sanatosi, sa ne simtim bine-  ne gandim la consecintele pozitive) si cum nu vrem sa fim ( “departe de”) – (cu pielea zbarcita, uratiti- ne gandim la consecintele negative), fiind astfel focusati pe trecut si viitor in acelasi timp.

Pentru scopurile pe termen lung, daca veti vizualiza cele doua imagini ale voastre (“spre” si “departe de”) de doua ori pe zi , veti putea fi mai eficienti in atingerea scopului vostru.

Disciplina e importanta si in depasirea Tentatiilor. Cand veti fi in fata unei tentatii, de vacanta sau nu, remotivati-va, reamintiti-va care este scopul vostru in mod real! Stiti “spre” si “departe de” ce doriti sa fiti? Stiti daca Motivatia vine din Interior sau Exterior?

Daca nu v-ati decis ce e cu adevarat important pentru voi, puteti fi tentat sa faceti ce faceati si inainte in fata unei tentatii.

Tentatiile sunt numai la timpul  prezent. Cand le intalniti, luati-va timp sa va reconectati cu scopul vostru si veti vedea ca e mult mai usor sa le depasiti. Daca veti considera oportun, cereti sprijin Extern (feed-back). Odata ce veti inceta sa va “plangeti de mila”, veti putea privi inainte “spre” si “departe de” ce doriti sa fiti.

2. Oricat de Motivati am fi, daca scopul nostru ar ramane doar o Optiune din multe altele din program, atunci acesta va putea fi usor inlocuit de alte activitati.

Spre a fi mai eficienti, in realizarea Scopului e necesar asadar sa urmam o Procedura. Pas cu pas spre scop vom fi mai focusati catre scop. Aceasta implica si alocarea in agenda proprie a unui timp pentru scopul dorit.

De exemplu: daca ne dorim sa facem fitness  si in programul zilnic nu e niciodata loc pentru asta, atunci scopul e doar o Optiune care va astepta la rand dupa alte activitati.

Cred ca e timpul sa recapitulam care e procesul care poate face diferenta dintre un scop pe care doar il setam si unul pe care il setam spre a-l putea realiza.

Luati-va cateva minute si ganditi-va la scopul vostru, apoi raspundeti la intrebarile:

1• Este un scop cu adevarat important pentru mine acum si in viitor?

2• Care este motivatia mea principala pentru stabilirea scopului? (doresc sa obtin un beneficiu sau sa evit ceva?- “spre” sau “departe de’”?

Care sunt consecintele negative si pozitive ale realizarii scopului meu ?

3• De unde provine motivatia mea pentru scop? (e vorba despre o determinare Interioara sau Exterioara?)

4• Am o cale (procedura) spre a realiza scopul sau sunt distras de alte Optiuni?

Stiu cum sa fac fata obstacolelor si sa ma remotivez?

Cand ne stabilim scopuri bazandu-ne pe valorile proprii si pe intelegerea declansatorilor nostri motivationali, avem sanse mai mari de succes si mai mici sa ajungem frustrati.

Fiecare dintre noi are propria strategie catre succes. E timpul sa o aflam pe a noastra!

Intelegerea si aplicarea propriei strategii de succes este critica pentru ca daca nu o facem, sansele sunt ca problemele vietii sa controleze ceea ce se intampla cu voi. Cand ati auzit ultima data pe cineva spunand: “ Nu am destul de facut!” De obicei suntem supraincarcati cu multe responsabilitati si nu avem timp pentru scopurile proprii. 

 Imaginati-va acum ce minunat va veti simti cand veti reusi sa va atingeti scopul care e important pentru voi.

Ai un scop in 2014?

Mult succes in realizarea lui!

Poti acum mai usor sa-ti setezi calea spre a-l realiza!

Gabriela Bondrea

LAB© Profile Trainer and Consultant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.