Submodalitati

Posted: November 27, 2014 in Articole

Cele cinci simturi (vizual – V, auditiv – A, kinestezic – K, olfactiv – O, gustativ – G) furnizeaza mintii informatii despre calitatile lumii exterioare, care se experimenteaza in acest fel. Mintea noastra percepe lucrurile exterioare ca diferenta intre o calitate si alta, ca un balans continuu al contrariilor, alb-negru, cald-rece, dulce-sarat. Atunci cand nu sunt sesizate diferente intre aceste calitati pur si simplu nu percepem acel lucru, spre exemplu cand pipaim un lucru, daca nu miscam degetele pe suprafata lui, nu ne putem da seama de forma acestuia. In lipsa miscarii nu se pot percepe diferentele, iar obiectul practic nu poate fi perceput. La fel se intampla si cu apa care are aceeasi temperatura cu a corpului: nu se poate percepe temperatura.

Aceste calitati cu ajutorul carora experimentam lumea au primit numele de submodalitati. Submodalitatile sunt calitati perceptuale particulare, care pot fi determinate de catre fiecare dintre cele cinci modalitati senzoriale primare. Fiecare dintre sistemele de reprezentare (modalitati) percepe o serie de calitati ale experientei in sine. Sistemul vizual sau modalitatea vizuala, poate percepe calitati precum culoarea, stralucirea, forma. Auditiv putem sesiza volumul, tempoul. Kinestezic putem percepe temperatura, presiunea, textura si asa mai departe. Aceste calitati sunt denumite submodalitati  atat timp cat sunt subcomponente ale modalitatilor principale. De cele mai multe ori modalitatile olfactiv si gustativ sunt asimilate in modalitatea kinestezica.

Fiecare dintre submodalitati inregistreaza calitati, care se pot determina cu ajutorul contrariilor: color-alb/negru, luminos-intunecat, cald-rece. Exista o relatie intre aceste calitati, care determina cum sa raspundem lucrurilor sau situatiilor pe care le experimentam. A percepe, inseamna a remarca relatia intre aceste polaritati si sesizarea diferentelor si gradelor diferentelor.  Gradul perceptiei acestor calitati este cel ce determina cum raspundem la mediul inconjurator. Informatia despre calitatea unui lucru este cea care conteaza pentru mintea noastra, nu lucrul in sine. Nu muntele este pastrat in amintirile noastre ci forma lui. Cu alte cuvinte “forma” este mai importanta decat continutul, modelul nostru despre lume este mai important decat   realitatea obiectiva a lumii inconjuratoare. Calitatile submodalitatilor, joaca un rol important de exemplu in abilitatea unei persoane de a face distinctie intre imaginatie si realitate  sau memorie si fantezie.

Daca o imagine si un sentiment  sunt asociate, ca intr-o amintire placuta si se face imaginea  mai stralucitoare, spre exemplu, ce se intampla cu senzatia? Ce se intampla daca imaginea este micsorata? Dar daca adaugam mai multa culoare? Se modifica si sentimentele? Calitatile submodalitatilor pot fi utilizate pentru orientarea resurselor interioare proprii sau ale altor oameni. Submodalitatile aduc in atentie detalii importante pentru modelarea strategiilor, negociere, motivarea proprie, luarea deciziilor si asa mai departe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.