Puterea este capacitatea de a face ceea ce iti doresti si constiinta faptului ca ai aceasta capacitate.
Pentru fiecare dintre noi, a putea sa iti atingi obiectivele persoale inseamna a fi in primul cerc de putere. Poate fi vorba de a controla greutatea corporala, a renunta la fumat, a decide sa fii intr-o stare emotionala buna.
Cei care au primul cerc de putere fragil spun lucruri ca: “nu am vointa”, “nu pot”, “nu sunt in stare” etc.
Al doilea cerc de putere este cercul prietenilor si al punctelor de sprijin. Pentru a descoperi punctele din al doilea cerc, intreaba-te cum iesi din situatiile de criza. Unii oameni se focalizeaza pe munca sau o activitate care ii face sa se simta puternici intr-un fel sau altul, altii apeleaza la prieteni care ii asculta sau ii sustin. In al doilea cerc de putere esentiala este relationarea cu mediul din jurul tau.
Cei care se simt lipsiti de puterea din al doilea cerc spun lucruri de genul: “daca n-ai fi fost tu”, “cine e de vina” etc.
Al treilea cerc de putere este contextul social si cultural in care gravitezi. In acest cerc influentezi mase de oameni si esti influentat de ele. De asemenea poti crea tendinte sau poti alege sa raspunzi la tendinte, in timp ce le observi si le intelegi. Este locul in care se creaza viziunea sistemica si locul in care liderii isi fac simtita prezenta.
Nu oricine ajunge sa aiba un al treilea cerc de putere bine reprezentat, dar toti oamenii reactioneaza mai mult sau mai putin constient la persoanele care au acest cerc. Cei care sunt lipsiti de puterea din al treilea cerc spun lucruri de genul: “eu am dreptate, tu te inseli”, “as vrea dar nu se poate”, “toti fura” etc.
Cercurile puterii se creaza si se construiesc firesc de la primul la al treilea. Exista momente cind putem fi cantonati in unul din cercuri. In al treilea cerc de putere nu se poate sta multa vreme daca primele doua cercuri nu sunt bine formate. Al treilea cerc de putere poate fi insa accesat cu ajutorul mentorilor. Importanta este consolidarea si pastrarea cercurilor de putere un timp indelungat, adica stabilizarea lor.
Tehnici NLP precum pozitiile perceptuale fac acest lucru. In NLP se exerseaza crearea unei pozitii perceptuale 1 puternice (PP1). Relationarea si trecerea in al doilea cerc de putere presupune exersarea pozitiei perceptuale 2 (PP2), iar constientizarea relatiei dintre cele doua inseamna exersarea pozitiei perceptuale 3 (PP3).
Sfera puterii
Cercurile de putere sunt constructe pentru mintea cognitiva care percepe in mod punctual tipare. Mintea inconstienta are capacitatea (puterea) de a percepe tiparul care conecteaza (Bateson). A deveni constient de sfera puterii inseamna a percepe simultan mai multe tipare intercorelate.
In NLP asta poate sa insemne perceperea simultana a celor 3 pozitii perceptuale, perceperea trecerii timpului si implicatiile sale, ecologia si implicatiile morale, tipurile de energie care graviteaza in relatie etc.
Alinierea sistemica mareste capacitatea de constientizare a sferei puterii si implicit creaza motivatia pentru a folosi sfera puterii in lumea reala. Sfera puterii (sau oul puterii) capata crusta in NLP prin exersarea elementelor cimpului unificat. (Nivele Neurologice, perceptia timpului si pozitii perceptuale).
NLP are marele merit de a aduce “cu picioarele pe pamint” pe oamenii care sunt cu capul in nori si de a le arata cerul celor care sunt prea preocupati de locul pe unde le umbla talpile.
Inspiraţie !
Andy Szekely
http://www.andyszekely.ro
ce ai gasit nou si bun...