Calatoria eroului

Posted: May 21, 2011 in Articole

Calatoria eroului

In viata poti sa alegi daca vrei sa te simti un erou aflat intr-o calatorie sau un spectator. Poti sa alegi daca esti la televizor ori esti in televizor. Calatoria eroului este un termen folosit de Joseph Campbell, unul dintre cei mai mari cercetatori in domeniul miturilor si legendelor lumii.

Campbell a observat ca povestile populare au in lumea intreaga un “fir rosu”, o derulare epica tipica ce il conduce pe eroul povestii la un final fericit al calatoriei sale. Iata etapele calatoriei eroului:

Chemarea

In popor se spune despre cineva care are vocatie pentru o anumita meserie ca are “chemare”, adica e chemat sa isi indeplineasca rostul pe lume dedicandu-se ocupatiei respective. Aceasta chemare este auzita de cel in cauza atunci cand are maturitatea necesara si atunci cand contextul e favorabil.

Daca ai chemare pentru scris si povestit, poate o sa devii scriitor ca Ion Creanga, sau jurnalist sau… politician. Chemarea este un lucru foarte important pentru orice om care doreste sa isi traiasca viata din plin. Oamenii fara chemare sau fara viziune sunt ca vapoarele fara busola, plutesc in deriva pe oceanul fara tarmuri al propriei existente.

 Pragul

Cand omul se hotaraste sa raspunda chemarii el se dedica trup si suflet acelui scop. Startul a fost dat. Pragul este trecut. Calatoria incepe!

Gardienii sau fortele binelui

Acestia sunt resursele cu care eroul biruie fortele intunericului. De cele mai multe ori eroul porneste la drum cu ajutoare (calul care mananca jaratic) sau le dobandeste pe drum prin “incercari” la care este supus de catre dusmani.

Demonii sau fortele raului

Demonii sunt personajele sau conjuncturile negative care se pun in calea eroului pentru a-l opri. Interesant este ca ceea ce pare initial a fi un demon sau un dusman se transforma pe parcursul povestii. Daca eroul rezista sau ii infrunta cu curaj, de multe ori rezultatul este o transformare a demonului in gardian sau inger pazitor sau simplu spus, resursa.

Eroul se imbaiaza in sangele balaurului pentru a se proteja de alti vrajmasi sau se foloseste de diavol pentru a cara comoara acasa la el (Danila Prepeleac).

In mod tipic transformarea demonului presupune dezvoltarea unei abilitati sau descoperirea unei resurse (In jocurile pe calculator devii din ce in ce mai abil in urmarea traseului sau gasesti o arma mai performanta).

Biruinta

Eroul ajunge in sfarsit in varful muntelui, cucereste castelul, gaseste comoara sau salveaza fata. Miza povestii este castigata iar eroul iese biruitor.

Intoarcerea

In final eroul revine printre cei dragi si este “validat” ca invingator de catre acestia. El va fi recunoscut in comunitate si apreciat pentru experienta sa.

Daca ne gandim la cartile pe care le-am citit sau filmele pe care le-am vazut (cele bune!), probabil ca in mare masura acest tipar al firului epic este respectat.

In viata cotidiana suntem preocupati de probleme multe si marunte, reactionam reactiv la stimuli si avem putine sanse de a ne da seama ca suntem noi insine intr-o calatorie eroica. Tine de noi sa facem mai intai pasul inapoi, pentru a castiga perspectiva si pasul inainte pentru a deveni eroi in propriul nostru film.

Calatoria eroului este un instrument foarte bun pentru a intelege unde te afli intr-un anumit moment in calatorie. Astfel stresul poate fi diminuat prin simpla constientizare a faptului ca demonii sau provocarile sau barierele sunt doar o etapa in drumul catre scopul propus.

Pentru a aduce aceste concepte la o utilizare simpla, sa le redenumim mai intai:

Chemare – misiune, scop, tel

Prag – hotarare ferma, dedicare

Gardieni – resurse de orice fel

Demoni – probleme, obstacole, provocari

Biruinta – realizarea scopului, indeplinirea misiunii

Intoarcerea – recunoasterea meritelor, exemplul personal

Pana acum am luat cunostinta de etapele calatoriei eroului din perspectiva spectatorului, ca si cand am fi urmarit un film la televizor. Acum sa intram in televizor!

In NLP Robert Dilts a pus la punct o metoda de identificare a etapelor calatoriei eroice in care te afli.

Este stiut ca in viata oamenii isi pun in gand mai multe scopuri si deci se angajeaza in mai multe calatorii. De obicei ei devin constienti de importanta resurselor cand se izbesc de probleme. Atunci incep o cautare asidua pentru a gasi resursele care sa le permita iesirea din criza. Te afli cumva intr-o astfel de situatie in vreuna din calatoriile tale?

Iata ce poti sa faci. Raspunde pe rand la urmatoarele intrebari. Astfel creezi o harta a calatoriei:

Care este problema? Care este situatia in care te simti mai mult victima decat erou? Care este pragul? Care este teritoriul necunoscut? In mod tipic criza in care te afli te impinge intr-acolo sau trebuie sa mergi intr-acolo pentru a putea rezolva criza.

Avand in vedere problema cu care te confrunti si pragul pe care trebuie sa-l treci, care este misiunea ta? Ce esti chemat sa realizezi sau sa devii? Daca nu gasesti intuitiv un raspuns, cauta un simbol sau o metafora (exemple: “sunt chemat sa devin un luptator, un magician, un vultur, un rege, etc.”)

Ce resurse ai si ce resurse trebuie sa dezvolti pentru a putea sa: depasesti problema treci pragul realizezi telul (misiunea)? Care sunt prietenii sau mentorii tai pentru a castiga si consolida aceste resurse?

Dupa ce termini acest proces de creare a hartii calatoriei in care te afli, mai ai de facut un singur lucru. Sa actionezi! Sa folosesti harta pentru a gasi destinatia finala.

Nici o tehnica sau reteta din lume nu ajuta prin simpla ei existenta. Cheia este practica. De fapt, aceasta este diferenta dintre eroi si non-eroi. Fiecare dintre noi ne simtim confortabil in rolul de spectatori. Telenovelele, filmele de actiune, talkshow-urile ne plac si ne impresioneaza. Sa nu uitam ca la randul nostru avem si noi spectatori. Daca nu le place ceea ce vad schimba postul si scenariul cel mai cumplit este sa ramai unicul spectator la filmul tau mut. Dar asta este calatoria victimei, care nu are nimic a face cu eroul care esti tu!

Inspiratie !

Andy Szekely

www.andyszekely.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.